מדריך כשרות בפירנצה

פירנצה – עיר שהיא מוזיאון ומוזיאון שהוא עיר… נדמה שפירנצה היא יצירת אמנות חיה בין הארמונות מימי הביניים, דרך הסמטאות הקטנות ועד היצירות הכי מפורסמות בעולם. ומה עם שומרי הכשרות? הנה מדריך לשומרי כשרות בפירנצה, עם כל מה שאתם צריכים לדעת לפני שנוסעים לחופשה בעיר. מה אוכלים, איפה עושים שבת ובאיזה מלונות הכי כדאי להיות.

כל מה שחשוב לדעת

שיתוף ב whatsapp
ווטסאפ
שיתוף ב telegram
טלגרם
שיתוף ב email
שליחה
שיתוף ב print
הדפסה

לינה ואירוח

מלונות כשרים או קרובים במרחק הליכה קצר לבית חב"ד, מידע על פתרונות לשבת והזמנה מהירה.

חנויות ורשימת אוכל כשר

מידע על אוכל כשר שאפשר לרכוש בחנויות, חנויות עם מוצרים כשרים מיובאים ופתרונות נוספים.

מסעדות כשרות וקייטרינג

מדריך למסעדות כשרות בסביבה, שירותי קייטרינג עם אוכל מוכן כשר לשבת ולחג ועוד.

בית חב"ד בסביבה

כתובת בית חב"ד הקרוב, הרשמה לסעודות שבת, יצירת קשר ופרטים נוספים.

הידעת?

בפירנצה לא הייתה קהילה יהודית מבוססת עד למאה ה-15, אז הם החלו להתיישב בעיר בעידוד השלטונות (שראו בהם מקור לפיתוח הכלכלה ולגביית מיסים). הקהילה היהודית הוקמה רשמית בשנת 1437. תחת שלטונם של בית מדיצ'י שהפכו לדוכסי טוסקנה, זכו היהודים להגנה, למרות פעילות של מוסדות הדת הנוצרים ששאפו לגרש אותם מהעיר.

לורנצו דה מדיצ'י, ששלט בפירנצה במחצית השנייה של המאה ה-15, קירב אליו את היהודים בהם הפילוסוף יוחנן אלימנו שלימד עברית וקבלה, הרב אברהם בן מרדכי פריצול (מחבר סידור תפילה לנשים), והרב אליהו דלמדיגו שנרדף על ידי הרבנים של אותה התקופה. קוזימו דה מדיצ'י שעלה לשלטון כמה שנים לאחר מכן, יצר קשר עם דון יעקב אברבנאל, מה שהביא לזרימה של יהודים ממגורשי ספרד ופורטוגל אל העיר. דה מדיצ'י ראה ביהודים כלי חשוב לפיתוח הכלכלה של טוסקנה והבטיח להם הגנה מגזירות האפיפיור. עם זאת, ברגע שקיבל את תואר "הדוכס הגדול של טוסקנה" יחסו ליהודים השתנה לרעה, הוא סגר את הבנקים, הטיל עליהם הגבלות שונות ואף הקים גטו ל-800 יהודי העיר (סביב כיכר הרפובליקה של היום).

לא רק יהודי פירנצה נאלצו לעבור לגטו, אלא גם היהודים מהעיירות הסמוכות כמו סן ג'ימיניאנו. עם זאת כמה משפחות עשירות התגוררו מחוץ לגטו והפכו למלווים העיקריים של הדוכס. באותה התקופה הקהילה בגטו המשיכה לקיים חיים עצמאיים עם בתי כנסת, בתי ספר, חנויות ואטליז כשר. ליהודים היה גם מעמד מיוחד במשפט הפלילי, והיו תחת סמכות בית המשפט העליון של הרפובליקה.

בסוף המאה ה-18 נכנס נפוליאון לעיר ויהודי פירנצה קיבלו זכויות מלאות. כמה שנים לאחר מכן נכבשה פירנצה מחדש והיהודים חזרו לחיות בגטו עד לשנת 1848 – אז הוא נסגר סופית. החל מסוף המאה ה -19 ועד ראשית המאה ה -20, זכתה הקהילה לשגשוג חסר תקדים ופירנצה הפכה למרכז תרבות יהודית באיטליה. בקהילה חיו אנשי תרבות ורוח, וגם ציירים יהודים רבים שבאו ללמוד אמנות בעיר.

הכיבוש הגרמני בסתיו 1943 החריב את הקהילה הקטנה כמעט לחלוטין, רוב בני הקהילה נשלחו למחנות ההשמדה ורק מעטים חזרו. עם סיום המלחמה חזרה הקהילה לתפקד, וכיום חיים בעיר כמה מאות יהודים.